Ügyfélszolgálat: +36 20 543 8939
Ingyenes házhozszállítás 16.990 Ft felett!
  • 0
Kategóriák
Ügyfélszolgálat: +36 20 543 8939
Ingyenes házhozszállítás 16.990 Ft felett!
Ingyenes házhozszállítás 16.990 Ft felett!
Kategóriák
Ügyfélszolgálat: +36 20 543 8939

Nem tudod, melyik napszemüveget válaszd? Segítünk!

Átfogó Napszemüveg Guide 2019-re

Fogadjunk, hogy neked is van egy rakat napszemüveged otthon, és sosem tudod, melyiket vedd fel. Netalántán még ha fel is veszed, utána találsz egy másikat, ami majd jobban tetszik, és szép lassan megfeledkezel az előzőről. Ez így megy tovább, mígnem végül ott maradsz egy halom napszemüveggel, amivel aztán nem tudsz mihez kezdeni. Szerencsére egyre népszerűbbek a környezettudatos mozgalmak, így a ruhák és a kiegészítők pazarlása is egyre inkább a háttérbe szorul, azonban ez az eszeveszett felhasználói társadalmi struktúra csak tudatos gondolkodásmóddal és hozzáállással változtatható meg.

Az első és legfontosabb: tudatos vásárlás

Arról talán nem kell túl sok szót ejtenünk, mennyire fontos, hogy ne vegyél meg olyasmit, amit utána nem hordasz. Ha mégis megtetted, ne tartogasd a szekrényedben sokáig, mivel csak útban lesz, és folyamatosan a rossz döntésedre emlékeztet majd. Ha nincs olyan barátnőd, akinek odaadhatnád a nemkívánatos darabokat, és ruhát felvásárló üzlet sincs a közeledben, csak dob be a holmijaidat egy vöröskeresztes adománygyűjtő konténerbe, ahonnan legalább olyan helyre fognak kerülni, ahol hasznát veszik majd.

Örülnénk, ha a napszemüvegek ugyanerre a sorsra juthatnának, de egyelőre még csak a Nespresso által kávékapszulákból újrahasznosított dizájner uniszex napszemüvegekről hallottunk, amik ráadásul méregdrágák, de hát meglátjuk, mit hoznak az elkövetkezendő évek. Elvileg már 100%-ban lebomló napszemüvegek is vannak! Mindenesetre ha nem szeretnél úgy járni, hogy minden hajfestéskor új napszemüveget kell venned, érdemes átgondolnod, milyen darab illik hozzád, amit több alkalommal is fel tudsz venni. Jó, ha több szettedhez is illik majd, és ha még a szemedet is védi a káros sugaraktól.

Nem utolsó sorban pedig elgondolkozhatsz azon is, hogy a régiek közül melyiket tudnád mégis hordani most, vagy elajándékozni. Ha pedig menthetetlen állapotban van, ne tartogasd, válj meg tőle.

Funkció: mire használod majd?

Egy napszemüveg vásárlása előtt érdemes végiggondolni, milyen célt fog szolgálni az adott darab. Mindennapos használatra lesz, sportoláshoz kívánjuk hordani, vagy csak egy alkalmi kiegészítőnek szánjuk? Akármennyire is imádod a hobbiszemüveged, mégsem hordhatod ugyanazt mindenhez. Ahogy például a fekete napszemüveg is egy örökzöld, a letisztult, akár fekete szettjeidhez mégis jobban fog állni egy színesebb, mutatósabb darab. De ha ennek még nem is tulajdonítasz akkora jelentőséget, legalább szerezz be egy második, bevállalósabb darabot különleges alkalmakra. Garantáljuk, hogy nem fogod megbánni!

Mindennapi használatra

A mindennapokra érdemesebb egy szolidabb, praktikusabb darabot választani, ami megfelelően védi a szemet az UV fénytől. Fontos persze ilyenkor is, hogy a választott napszemüveg szép legyen, ízléses, passzoljon a viselője személyiségéhez, valamint elengedhetetlen szempont, hogy kényelmes legyen hordani. Nőként imádunk szenvedni a szépségért, azonban ez egy kifejezetten káros szokás. A kényelmetlen napszemüveg hordása az arcunkra is ki fog ülni, és akkor mindegy, mekkora lesz a szemüveg, nem fogunk tudni elbújni mögötte. Tartsd mindig szem előtt a kényelmet, és csak utána foglalkozz a többi szemponttal.

Különleges alkalmakra

Amennyiben pedig egy alkalmi, különleges darabról van szó, ott már elengedheted a fantáziád. A különleges darabok lehetnek extrémek, vagányak, kirívóak, persze kizárólag azokon a kereteken belül, amibe belefér a személyiséged és stílusod képviselete. A szabály: legyen feltűnő!

Napszemüveg sportoláshoz

Ha pedig sportoláshoz  keresünk napszemüveget, teljesen más szempontok alapján kell gondolkodnunk. Sportszemüvegek esetében elengedhetetlen szempont, hogy a fejre tökéletesen illeszkedő, strapabíró darab legyen, minőségi szárakkal, ami megvédi a szemet káros fényektől.

Minőség és védelem

Habár könnyebb beruházni egy pár ezer forintos ócskaságba, mert abból legalább megengedhetsz magadnak többet is, mégsem ésszerű döntés.

Egy rossz minőségű napszemüveggel ugyanis még árthatsz is a szemednek. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy valójában senki nem a védelem miatt hordja ezt a kiegészítőt, leszámítva persze azokat, akiknek a szeme fényérzékeny, és muszáj ügyelniük erre. Mindenki más azért hordja, mert menő. Igen ám, de ha annyira menő, akkor inkább fizess rá pár ezer forintot, de legyen egy minőségi, évekig elálló darabod.

Ha pedig szeretnéd biztosítani a hosszú élettartamát, kezd el használni a tokját, ahelyett, hogy csak hajráfként használod a napszemüveget. Persze azt is megteheted, csak arra érdemesebb egy olcsóbb darabot elpazarolni. A divat folyamatos változása miatt pedig érdemes időtálló darabokat venned, hogy ne ess bele abba a csapdába, hogy évente új szemüveg után kell nézned.

Napszemüvegek dioptriás lencsével

Optikákban gyakran kapni olyan napszemüvegeket, amikbe dioptriás lencsét is lehet rakatni, ha valaki nem szeretne a kontaktlencsével bajlódni. Ezekről az optikákban tudsz érdeklődni, ami egyébként nagyszerű hely napszemüveg keresésre is. Itt ugyanis biztosan minőségi, hamisítatlan darabokat találsz, amik közül a legolcsóbbak az optika saját gyártmányai lesznek, amik közül már olcsónak számító, 10-20 ezer forintért is ráakadhatsz jó darabokra. Ez alá nem érdemes árban menni, mert az már szinte biztosan a minőség rovására megy. Ahogy pedig már az imént is említettük, egy minőségi kiegészítő nemcsak, hogy sokáig megmarad, de előkelő megjelenést is biztosít a számodra.

Védelem az UV fény ellen

Rengeteget hallunk az UV fény káros hatásairól, de elég kevesen tudják is, miről van szó pontosan. Többféle UV fény is létezik ugyanis, nevezetesen A, B és C. Ezek közül az UV-A sugarakat nyeli el az ózonréteg, a másik kettőt azonban nem. Ugyan valakinek már a túlságosan erős napfény is károsítja a látását, mindemellett viszont az UV-B és UV-C sugarak is veszélyeztetik a szemünk épségét.

De mégis melyiket válasszam?

A napszemüvegek különböző fényátengedő réteggel készülnek, egészen pontosan 5 fajtája van, ezért érdemes odafigyelni a jelzésekre is. Nullától négyig számozzák a lencséket, ahol is a 0-ás a legátlátszóbb, míg a 4-es a legsötétebb napszemüvegre utal. Ez utóbbi kifejezetten erős fényre van kitalálva, így tényleg csak a vakító napsütésben érdemes használni. Így tehát ne ebben menj el a kora esti barátnős találkádra, mert pár perc múlva már semmit nem fogsz látni abban a napszemüvegben.

Érdemes még figyelni a CE jelzést, ami egy EU szabványnak való megfelelést jelöl meg, míg az UV 400-as jelzés állítólag azt jelenti, hogy teljes mértékben visszaveri a sugarakat.

Fejforma: így válassz megfelelő napszemüveget ami fejformádhoz is passzol

Végül pedig a legfontosabb szempont a napszemüveg vásárlásakor a saját fejformánk.

Könnyű persze annyival lerendezni a dolgot, hogy jól áll-e nekünk az adott szemüveg vagy nem, de ez korántsem ilyen egyszerű. A fejformánk ugyanis rengeteget elárul, de legalábbis könnyen kizár néhány opciót. Tehát ha szeretnél megspórolni magadnak egy csomó próbálást, először is nézd meg, mi való a fejformádhoz.

A leggyakoribb fejformák az ovális (avagy hosszúkás), kerek, szív- és szögletes fejformák.

A polarizált lencsék pedig csökkentik a káprázást, javítják a látásélményt. Ez főleg szabadtéri elfoglaltságok, túrázás, kirándulás, biciklizés, vagy egyéb sportok esetén hasznos, de a mindennapokra is hasznos extra lehet.

Ovális / hosszúkás fejformához jöhet a szögletes, a pilóta és az oversized napszemüveg!

Ha az állad keskenyebb a homlokodnál, a járomcsontod magas, az arcod pedig hosszabb, mint szélesebb, akkor neked is ovális, avagy hosszúkás arcod van. Van, aki különbséget tesz a két fejforma között, azonban alaptípusként egységesen is említhetőek.

Egy biztos, nekik a retro szögletes, a pilóta szemüveg, valamint az oversized áll jól. Nekik igazából a legtöbb szögletes és kerek fazon jól áll, csak nem szabad túlzásba esniük, bár van, aki a túlméretezett fazont is büszkén viselheti.

Kerek archoz cica fazont!

A kerek arcú embereknek hasonló hosszúságú és szélesség arca van, nincs benne túl sok szögletesség, csak a homloknál és az állnál keskenyedik el kissé.

Ahogy a divatban máshol is, itt is érvényes az a szabály, hogy bizonyos karakterisztikákat az ellentétével balanszolunk. Így tehát a kerek arcú embereknek kerülnie kell a kerek lencséket! Csak a szögletes fazonok, köztük tehát a retro szögletes, valamint a cicás keretek jöhetnek szóba. A lényeg, hogy legyen benne keret, szög, bármi, ami nem kerek.

Szív alakú archoz szögletes, sportos formákat!

A széles, kissé kitüremkedő arc, a keskeny állal és széles homlokkal adja a szív formájú arc karakterét.

Nekik jól állnak a szélesebb, feltűnőbb darabok, amik szélesítik az arc alsó felét, de a felül szélesebb, alul keskenyebb keretek is mesésen állnak nekik. A szögletes, cicás és sportos stílusok is előnyösek lesznek nekik.

Szögletes fejformához kerek lencséket!

Ha neked is erős az állkapcsod vonala, ami széles homlokkal párosul, ezt mindenképp érdemes ovális vagy kerekebb keretekkel ellensúlyozni.

A kerek lencséjű, valamint a pilóta szemüvegek a legjobb választás szögletes arcformájú emberek számára. Itt is igaz, hogy fogd azt amid van és párosítsd azzal, ami nincs. Ezért van szükség a kerek lencsére a szögletes arc kemény vonalainak lágyításához.

Napszemüveget mindenkinek!

A napszemüvegek elterjedésük óta divatban vannak, nem véletlenül. Nemcsak hogy mutatósak, jó kiegészítők, vagy kiváló védelmet nyújtanak a káros sugarak és a túl erős fény ellen, ráadásul még el is szigetel a külvilágtól. Ez például megmagyarázza, miért olyan népszerű a hírességek körében, hiszen legalább egy kevéske kis privát teret nyújthat nekik egy sötétített lencse, eltakarhatja a smink nélküli, netalántán kisírt arcot, és megvéd a kéretlen pillantásoktól.

Te mire használod elsősorban a szemüveged? Neked is csak egy praktikus hajráf? Egy divatos kiegészítő? Esetleg maga a nyugalom és elszigetelődés szigete? Szereted, hogy mások nem látják az arcod? Vagy te is azok közé tartozol, aki imádja látni saját magát mások napszemüvegének a tükrében? Írd meg kommentben, melyik a kedvenc fazonod és miért, illetve, hogy milyen elsődleges funkciót tölt be nálad egy napszemüveg!

Ha pedig beszereznél ezek alapján az új ismeretek alapján egy új napszemüveget, nézz szét a termékeink között, és válogass kedvedre! Amennyiben pedig érdekelnek további divattippjeink, olvass bele a nagy női táska guide-ba, ahol a táskaválasztás csínjait ecseteljük! Divatbolondként pedig talán érdekel téged a ruhák történelme, az evolúciója, alakulása, a trendek és a márkák kialakulása, ki mit képvisel. Ha így van, olvass bele az erről szóló cikkünkbe is! Reméljük tetszett ez a bejegyzés, és szívesen olvasol további témákban is. Ha van olyan, amiről örömmel olvasnál, írd meg nekünk kommentben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük