Ügyfélszolgálat: +36 20 543 8939
Ingyenes házhozszállítás 16.990 Ft felett!
  • 0
Kategóriák
Ügyfélszolgálat: +36 20 543 8939
Ingyenes házhozszállítás 16.990 Ft felett!
Ingyenes házhozszállítás 16.990 Ft felett!
Ügyfélszolgálat: +36 20 543 8939

Így Alakult a Divat az Évszázadok Során: Ruhák, Trendek, Márkák

Így Alakult a Divat az Évszázadok Során: Ruhák, Trendek, Márkák

Az öltözködés mindig is az egyik fő önkifejezési eszköznek számított a történelem során. Habár a divat és a szabályok folytonos változásban voltak, ahogy az emberek személyisége is folyamatosan fejlődött, úgy változott az öltözködésük is. Persze nem mindig volt ekkora szabadságunk kifejezni az önmagunkról alkotott képünket, és minden időben más eszközök álltak ehhez rendelkezésünkre. Viszont az alapvető emberi vágy, hogy megmutassuk másoknak, kik vagyunk, mindig is jelen volt az idők során.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a ruhák, a divat és trendek alakulását az idő előrehaladtával, mikor mi volt a menő, és mit fejeztek ki bizonyos ruhadarabok. Akár a retró, akár a modern világ szerelmese vagy, itt biztosan találsz érdekességeket.

Divat a 18. században

A 18. század legikonikusabb darabja a fűző volt, aminek az egyik legmeghatározóbb feladata a keskeny csípő és a teltebb keblek elérése volt.

Aki próbált már fűzőt, tudja, hogy a semmiből is hatalmas melleket képes egy ilyen csoda szerkezet varázsolni, legfeljebb levegőt nem kapsz majd benne. A fűzők egyik legnagyobb hátulütője ugyanis kényelmetlenségük. Vasból készült merevítő rudak tartják egyenesen, ezáltal a viselőjét is az egyenes, helyes tartásra ösztönözve. Tehát nem csak szép melleket, karcsú derekat, de még szép járást is eredményez, az egész napos kényelmetlenségért cserébe. Ezt viselték melltartó helyett, ezzel egy időben azonban felsőruházatként is hordták.

Mindemellett érdemes azt is tudni, hogy a fűzők díszítése és csinossága viselője hovatartozására is utalt. Csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak az igazán díszes fűzők hordását. Így tehát a fent említett előnyök mellett ez a ruhadarab egyfajta státuszszimbólumnak is számított.

Az újhullámos fűzők

A fűzők ihletése természetesen a mai napig megfigyelhető a divatban, a karcsúsított derekú ruhák, a fűző hatású szalagok vagy csíkok mind-mind ide nyúlnak vissza. Tényleges fűzőt már senki, vagy maximum nagyon kevesen hordanak rendszeresen, illetve a leggyakoribb előfordulása – a már ruhába beépített verziója – menyasszonyi ruháknál fordul elő.

Praktikuma egyébként, hogy nehéz kinőni, hiszen rengeteg különféle méretre lehet állítani. Ez például kifejezetten előny a szalagavatókra bérbeadott vagy bérelhető esküvői ruhák esetében, hiszen egy ruha legalább öt különböző testalkattal rendelkező hölgyre jó lesz.

Talán a régimódisága miatt, talán épp a mellek előnyössé tétele miatt, a fűzőket övezi egyfajta érzékiség gondolata, és rengeteg fehérneműbolt foglalkozik a témával.

A 19. Század divatja

A lepelszerű alsóruha megjelent ugyan már a 18. században is, de a 19. század közepére elkezdte leváltani a fűzőket, ahogy a nők elkezdtek lázadni a kényelmetlen viselet ellen. A fehérneműnek számító, pólónyi hosszúságú ruhadarabot azonban elképesztően hosszadalmas volt tisztítani, így hamar leváltották.

Azonban a fűzőkkel még nem ért véget a szépségért való szenvedés kora. A 19. század második felében kezdtek csak el divatba jönni az abroncsos szoknyák, amik ráadásul gyúlékonyak, és nem kicsit veszélyesek voltak.

20. század, avagy a melltartó korszaka

Igazi reform azonban csak a 20. században érkezett, amikor is megjelentek az első melltartók a piacon.

Az egész 19. századi lázadás és küzdés végre beérett. Nem kellett többé szobalányok és cselédek kész serege, hogy az ember lánya felöltözzön reggelente, amikor is végre munkába mehettek. A nők olyan fehérneműt akartak, amit gyorsan és praktikusan magukra tudtak kapni, ráadásul nem is kényelmetlen. A melltartó mai eszményét a 30-as években előtte a trikó-kombiné előzte meg, ami egy átmenet volt a lepelszerű alsóruha és a melltartó között.

A fejlődés azonban az élet minden területén szárnyalt, megjelentek az autók, új táncfajták alakultak ki, a zene és a sport népszerűvé vált, ráadásul most már mindenki számára elérhető szórakozási formának számítottak. Nem csoda tehát, hogy a ruhákat is ehhez kellett alakítani. Coco Chanel pedig teljes erőbedobással harcolt a nők egyenjogúságáért, és a bizsuk érvényesüléséért.

Az első világháború teljesen felborította a nőideált a társadalom fejében. A nők egyenlő jogokat akartak, dolgozni és eltartani magukat, hiszen ők csináltak mindent, amíg a férfiak harcoltak. Így tehát a női ideál is egy fiús testalkatú és frizurájú nő lett. A rövid bubi frizura ekkor terjedt el és a bő, lenge ruhák, amik szabad mozgást biztosítottak a viselőjének, szintén tűzvészként terjedtek a divatban.

Divat a 20. század közepén

A 30-as és a 40-es években ismét teljesen megváltozott a divat, a karcsú lányokat ismét felváltották a nőies, telt idomok, Marlene Diertich pedig bevezette a nadrágot a nők ruhatárába. A melltartót pedig elkezdték a ma is ismert kosarak szerint gyártani, egészen konkrétan az A, B, C és D kosarakat, valamint kialakult a kombiné is.

A korszak meghatározó stílusjegye a trapézujj és a szőrme lett, a fiatalok pedig tarkán öltözködtek. A fekete szín alkalmi ruhák előállításában vált elterjedté, és csak a díszítésén múlott, hogy az az öltözék bálba, színházba vagy temetésre készült. Tavasszal és ősszel kosztümöket hordtak, amiket rókaprémmel dobtak fel. Mindeközben a rakott szoknya, a matróz ruha, a kötényes pöttyös szoknyák és az alkalmi körömcipők is hódítottak.

A háború és a felborult társadalmi szerepek hatására a ruhákat az egyszerűség és a jellegzetes, erős vonalak jellemezték. A válltömés és a térd alá érő szoknya aranykorát élte. A legnagyobb durranás azonban a 40-es évek Amerikájából érkező nejlonharisnya volt, ami a mai napig elengedhetetlen kelléke a ruhatárunknak.

Nőies formák és érzelmek

Az 50-es években pedig Christian Dior felborította a háború utáni, csillapodott kedélyeket, amikor is elkezdte a nőies formákat behozni, elkezdte kiemelni a mellet, a derekat, és behozta a nőies vonalvezetést a köztudatba. Hódítottak a kesztyűk, kalapok, a színben egymáshoz illő cipők és táskák.

A 60-as évekre pedig már teljesen elszabadultak az érzelmek és az élet szeretete iránti hajsza. A nemi élet is felszabadultabb lett, és a fiatalabb generáció került fókuszba. Ez azzal járt, hogy az új vásárlói kör is belőlük alakult ki, így a divatnak is át kellett alakulnia az ő igényeiknek megfelelően. Divat lett a rövid vagy félhosszú, minél egyenesebb hajviselet, valamint a hosszabb bubi. Ruhák terén ismét a 20-as évek zsákruhái és a nőies idomok elrejtése vált népszerűvé.

Divat, mint magánügy: a 20. század vége

A 80-as évekre végre magánüggyé vált a divat, és már nem volt politikai vonzata. A fiatalok elkezdtek nem az ellenállásból vagy a politikai nézeteik alapján öltözködni. Stílusuk ekkor már saját generációjuk belső kommunikációjából táplálkozott.

Mindeközben a divat diktálását átvették a mindent elöntő reklámok. Visszajöttek a válltömések, valamint must-have darab lett a koptatott farmer és a cicanadrág is. Ez a korszak divat szempontból annyira gazdag és sikeres lett, hogy a mai divattervezők is gyakran nyúlnak vissza ide inspirációért. Manapság pedig tényleg az egyik legtrendibb divatirányzatnak számít. A kócos, hosszú haj és a holdjáró cipők itt váltak klasszikussá.

A 90-es években pedig tovább hódított a válltömés, répanadrág, valamint megjelentek a haspólók és a kerek lencséjű szemüvegek. Azonban bárkit megkérdezünk, azt mondaná a 90-es évek divatjára, hogy minden menő volt, ami most ízléstelennek számít. A kényelmesség, természetesség és egyszerűség hódított, de azért az eltökéltebbeknek Versace  adta az ihletet.

Napjaink divatja: a 21. század

Talán a 21. századot nem kell már senkinek bemutatni, ahol jelenleg talán a bőrdzseki a legmenőbb kiegészítő egyelőre. Azonban a divat folyamatosan változik, ahogy az ízlés és a motiváció is.

Visszatértek a hippik, megjelentek a hipszterek, a steampunkok, a retro és a vintage a legnagyobb őrület, és egyelőre nem tudjuk, hova vezet mindez. Egy azonban biztos, a ruhák folyamatosan változnak és alakulnak majd a fogyasztói igények szerint, a reklámok és az influencerek pedig végképp átvették az uralmat az iparágban. Hatalmas biznisz van a fashion világában, és ma már bárki megválaszthatja, hogyan akar kinézni. A Youtuberek elterjedésével pedig kimeríthetetlen tárház áll bárki rendelkezésére, ha szeretne elmélyedni egy-egy stíluság elsajátításában.

Önkifejezés, kitűnés, egyediség

Az egyenjogúságért folyó harcok ma is tombolnak, ami szintén rányomja a bélyegét az öltözködésre, és az önkifejezés fontosságának alátámasztására. A mai napig vannak belőle balhék, ha valaki túlságosan is kifejezi önmagát, ezt elkerülendő pedig a társadalom folyamatosan harcol az egyéni szabadságért.

A mai divatot már nem is lehetne egy képben összefoglalni, igaz? Mára már annyi stílus és irányzat alakult ki a régieknek és az újaknak hála, hogy bárki könnyedén ki tud alakítani egy sajátos öltözködést, ha akar. Az egyéniség és egyediség meg talán a két legfontosabb irányzata a mai divatnak.

Tovább robog a divatvonat

Ha téged is leköt a ruhák evolúciója, nézd meg ezt a szuper videót a női divat 100 évéről. Ha pedig érdekelne ugyanez a férfiak szemszögéből is, itt egy videó a férfi divat 100 évéről, ahol ugyanez történik a másik nem szerepében.

Te melyik stílust élnéd újra szívesen? Melyik irányzatot képviseled a mai világban? Van olyan, amit követsz az eszméi vagy bármi más miatt? Számodra is fontos és felszabadító az öltözködés szabadsága, vagy neked is volt már problémád az önkifejezésből? Írd meg nekünk kommentben, mit gondolsz minderről! Ha pedig van más téma, amiről szívesen olvasnál, kérlek szintén írd meg nekünk! Az olvasottak hatására úgy érzed, vásárolnál pár új darabot? Nézz szét a termékeink között (LINK), és keress valami kedvedre valót!

Amennyiben pedig tetszett a cikk és érdekelnek a kiegészítők rejtelmei, olvass bele a nagy női táska guide-ba is (LINK), hogy megtudd, milyen táska illik a testalkatodhoz és a ruhádhoz. A napszemüvegek is elvarázsolnak? Neked sem elég sosem egy darab? Olvass bele a napszemüvegekről szóló cikkünkbe (LINK) is, hogy megtudd, mit érdemes figyelembe venni napszemüveg vásárlásakor, valamint, hogy az arcformádhoz milyen kereket illenek a legjobban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük