Milyen színtípus vagy?!

Mi alapján választasz magadnak ruhát? Ami éppen megtetszik, vagy esetleg a divat diktál? Rengeteg stílus és szín közül választhatsz. De melyik hangsúlyozza ki a szemed színét, és melyik illik igazán hozzád? Ha ismered a színtípusodat, akkor sokkal egyszerűbb a tökéletes ruhadarab megtalálása. Illetve biztos lehetsz abban is, hogy az új szerzeményed nem a szekrény mélyén végzi.

Mi is a színtípus?

Mindenkinek vannak jellemző színei: a bőr természetes tónusa, a szemszín, a haj eredeti színe. Ezek meghatározzák, hogy milyen színek állnak jól. A színtípus szerinti besorolás alapján meghatározott színű ruhadarabokat érdemes viselnünk. Az évszakelmélet kidolgozását Johannes Itten expresszionisa festőművésznek köszönhetjük.


Színek tulajdonságai a színtípus meghatározásakor

A színeket 3 tulajdonság alapján lehet jellemezni. Egy szín lehet világos vagy sötét, tompa vagy élénk, illetve hideg vagy meleg. Minden szín ezeknek a tulajdonságoknak az egyedi kombinációjából írható le.

A színtípusokat úgy alakították ki, hogy a hasonló külső színjellemzőkkel bíró embereket egy színkategóriába sorolták. Ezt a 4 évszak megfelelő színeivel párosították, és ez alapján is nevezték el őket. Majd ezeket a színkategóriákat még további 3-3 alkategóriára osztották. Aszerint, hogy az alap színkategória feltételei mellett élénk, tompa vagy világos/sötét árnyalat jellemzi-e jobban.

A 12 színtípus

Így alakult ki a 12 színtípusos rendszer, ami egy logikusan felépített, bárki számára könnyen átlátható csoportosítás. Persze ebből még nem olyan egyszerű meghatározni, hogy ki milyen színtípusba tartozik. Ha meg akarod tudni, hogy Neked mi is a pontos színtípusod, akkor az interneten kalkulátorokat meg teszteket találhatsz ehhez, de a legbiztosabb módszer a kendőzés egy tapasztalt szakemberrel.

Színtípus rendszere

Ha mégis magad akarod bekategorizálni a színtípusod, akkor első lépésben határozd meg, hogy hideg vagy meleg árnyalatok állnak-e jobban. Arany vagy ezüst típus vagy-e? A hideg árnyalatok a tél és nyár típusba, a meleg a tavasz és ősz típusba tartoznak. Ennél részletesebb kategóriákért segítségedre lehet a lenti táblázat. A nem hivatalos adatok alapján, Magyarországon jellemzően a hideg színtípusok vannak többségben. A hideg típuson belül is a tél a leggyakoribb. Lehet, hogy Te is az vagy?

Miért jó a színtípus meghatározása?

Sokan kérdezik, hogy miért is hasznos tudni a színtípust. Ha olyan színeket viselsz, ami passzol hozzád, akkor a bőröd élettel telik meg, ragyogó és friss lesz. A finom ráncok sem lesznek hangsúlyosak. Egy másik hasznos hozadéka a dolognak, hogy a ruhavásárlás leegyszerűsödik. Hiszen csak a megfelelő színeket nézed ki a webshopban, vagy viszed be a próbafülkébe. Ezzel időt és pénzt is megtakarítasz, mivel sokkal kevesebb ruha fog kihasználatlanul lógni a szekrényedben. Az utolsó nagy érv a színtípus meghatározása mellett, hogy az egy színtípusba tartozó ruhák jól kombinálhatók egymással. Így kevesebb ruhával is változatosabb, és jobban kombinálható ruhatárat állíthatsz magadnak össze. Kövesd a blogunkat, mert a 4 színtípust majd külön is részletezzük!